Skip to content


Absolut närvaro

mindful

På tal om tvitter så läste jag just ett twitter från Korlingsord: Det krävs inget mod om man vill. Viljan överträffar modet. Modet krävs då viljan inte tagit överhand.

Och jag instämmer. Och vill införa en liten tanke som jag så starkt fått erfara. Under stunder av resor eller när jag för ett tag befunnit mig på platser där jag är tämligen avskalad från intryck som inte kan härröras till den fysiska världen – då har jag hittat något inom mig själv som jag blir lika fascinerad av varje gång det händer. En inneboende kraft som bara väntar att tas i bruk. Och den styrs av viljan, inte modet.

Genom att vilja så kan vi förändra massor. Förena viljan med kreativiteten och vi kan nå hur långt som helst. Men tvekar vi det minsta så måste vi ladda den andra vägen – genom modet – men den vägen kan vara mer ostadig. ”Vad modigt” säger någon när jag nu väljer att byta jobb. ”Varför?”, svarar jag. ”Jag vet ju vad jag vill”.

Jag valde nyligen att under en semestervistelse bryta all kontakt med det som jag vanligtvis omger mig med i den digitala världen. Inte ens mobilen fick följa med. Jag märkte att jag för första gången på länge tappade bort vilken dag det var, vilken månad och hur nästa vecka skulle se ut enligt planeringen. Det kanske kan tyckas skrämmande men det var en befrielse! Och efter en veckas tid i det som jag kallar ”absolut närvaro” visste jag exakt vad jag ville. Och den viljan tar jag med mig. Och om jag för en stund tvivlar så tänker jag ta mig till nya platser där jag får uppleva detta igen. För jag VILL verkligen fortsätta i min strävan efter att arbeta i ljuset av framtidens lärande. Att få in verkligheten i klassrummet. Att utvärdera olika digitala verktyg ur en lärandeaspekt. Att utmana och utmanas. Att se med respekt på vårt uppväxande släkte och visa ödmjukhet inför den värld de omges av. Få finnas i deras närhet och skapa goda förutsättningar genom en väl genomtänkt pedagogik samt genom goda möten och samtal.

Posted in vardagstankar.


One Response

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. Ulrica says

    Well said, Maria! Just nu befinner sig min vilja och mitt mod lite head to head med varandra..men jag hoppas att, liksom du, genom en resa kunna hitta den absoluta närvaron! Inspirerande inlägg. Kram =)Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.Hoppa till verktygsfältet