Skip to content


Det osynliga jobbet tar sig uttryck i lärande

Så tänker jag ibland. För det är många timmars arbete som sker i soffan framför TV:n, i sängen (!), i köket m.m. Att räkna timmar har jag slutat med. När jag arbetar med det som är min passion så är det svårt att begränsa sig. För vad är jobb, och vad är fritid? Det är inte helt enkelt att reda i när jobbet är ens hobby och stora intresse. Men jag får höra att jag ”kan mycket” om IKT, om programvararor på nätet, om vad man kan göra eller vad som görs på andra platser osv. Och det beror självklart till viss del på att jag läst rena kurser som kan bockas av och generera högskolepoäng. Men – och framförallt – jag lär genom och tillsammans med andra. Mitt lärande blir till då jag får möjligheten att läsa om, testa själv, testa tillsammans, reflektera, nätverka, diskutera och finnas med i ett lärande sammanhang. Dygnet runt. När lusten faller på och möjligheten finns där (och det gör den ofta) så hittar jag mina kanaler. Och då lär jag. Att vara en lärande individ är väl en av meningarna med att vara pedagog. Men framförallt är det meningen med livet. Lust att lära – lust att leva!

Men om vi inte kan se att (eller framförallt vad och hur) våra elever lär sig även utanför det klassiska ”klassrummet” så kanske det även kan vara svårt att förstå att det just är ett lärande som pågår därute på nätet – oberoende av tid och rum.

Ikväll har jag (förutom att sätta tänderna i en ny Ning – alla ser ju olika ut och har olika syften och behov!) skapat en ”Editor education” för några svenska elever som i morgon ska ta över ansvaret för att editera en publik Wiki, ladda upp filmer på YouTube och lite annat smått och gott. Utbildningen kommer sedan att involvera lika många tyska elever eftersom wikin är skapad för Comeniusprojektet.

Så här ser det ut i vår gemensamma Ning idag (bland annat) – och med stor reservation för min Engelska:

editor_16

Posted in comenius, sociala medier.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.Hoppa till verktygsfältet