Skip to content


Wikihjältar på Multimediabyrån!

Först av allt – jag har inte gått under jordens yta. Jag ligger där och lurar, läser twittrar, hämtar inspiration och fördjupar mig (när jag hinner) i diverse litteratur. Jag följer länkar, följer upp tankar och försöker få ihop min vardag. Snart väntar även en kurs på Göteborgs Universitet gällande digital text i undervisningen som jag tänkte klämma in på helger och nätter 😉 Men jag vill gärna läsa den innan jag avslutar mina distansstudier för ett tag.

Att vara pedagog och samtidigt samordna olika projekt är ett pussel som heter duga! Ekvationen går sällan ihop och under hösten satsar jag alldeles särskilt mycket på den lilla grupp jag arbetar med i svenska/engelska. På en ny skola kan tilläggas! Eftersom jag har ambitionen att fortsätta att utveckla min IT-pedagogik samt låta eleverna arbeta med relevanta, tidsenliga verktyg, lägger jag ribban högt och satsar, trots enorm avsaknad av utrustning, på projekt som innehåller digitala uppgifter. Vi har i dagarna skapat läsbloggar på Skolbloggen.se och genom att kånka på egna/privata datorer, iPod Touch-enheter samt scanna av vad som kan användas just för dagen så har det ändå fungerat!!! Inte precis så enkelt som jag skulle önska, men ändå. Vi är på gång 🙂 Och jag älskar att arbeta på det här sättet. Så är det bara.

Jag har under de senaste åren arbetat med diverse Powerpoint-presentationer, Photo Stories, Poddradioprogram, Wikis, Bloggar m.m. – och har mycket mycket svårt att tänka mig något annat sätt att jobba på. Jag kommer fortsätta att kämpa för att alla pedagoger i min kommun ska få tillgång till bra utrustning och att eleverna ska få chansen att utveckla sin IT-kompetens fullt ut!

I en behovsanalys beskrev jag häromdagen det faktiska läget och började min skrivelse med att:

Många är de skolor som idag storsatsar på IT i skolan. Och det är ju egentligen inte särskilt konstigt. I filmen ”Den bärbara datorn – lika självklar som pennan?” ställs frågorna på sin spets och jag kan i ärlighetens namn inte se varför vi måste göra en så grundläggande analys kring datorns möjliga, eventuella mervärde som verktyg. Är inte svaret uppenbart då vi studerar dagens och framtidens samhälle? Visserligen skiljer det ett antal kronor mellan en hyfsad bärbar dator (som man idag får för ca 3-4000:-) och en blyertspenna, men varför görs inte samma grundliga analys för pennan frågar jag mig? Vari ligger pennans självklarhet som verktyg och den tryckta läroboken som stoff? Jag ställer frågan, det gör även många andra pedagoger och jag är helt övertygad om att en stor mängd elever frågar sig detsamma dag ut och dag in.

Jag fortsatte, tack vare er fantastiska twittrande IT-kollegor runt om i landet, med pressmeddelandet från Socialdemokraterna, med en notering om 1-1 och TÄNK OM, med en blänkare från skolverkets rapport gällande online-learning samt ett förtydligande kring hur datorn gått från en ganska ”platt” företeelse, till att idag vara en möjliggörare till ett gränslöst lärande, ett verktyg med vilket eleven kan kommunicera, skapa, ta del av, processa, samarbeta, upptäcka, producera… Möjligheterna är enorma. Datorn kan vara en fantastisk nyckel till kreativitet!

Jag gläds nu åt ännu ett reportage på Multimediabyrån, som den här gången visar mitt och Rebecca Kihlströms wikiprojekt i en 6:a på Hammarnskolan. Reportaget kan man läsa här:

http://www.multimedia.skolverket.se/Reportage/Publicera/Wikihjaltar-pa-Manhattan/

(Skärmdump från Multimediabyrån).

Vi ska kämpa för varenda unge!

Posted in framtidens lärande, vardagstankar, wiki.


2 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. kypeho says

    Härligt, fortsätt kämpa du, känns bra att vi är många som gör det. Det behövs!

  2. maria says

    Verkligen 🙂 Jag börjar fundera på att trycka upp såna där knappar som fanns när jag var barn (”Nej till kärnkraft”)… fast med ett passande slagord 😉Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.Hoppa till verktygsfältet