Skip to content


Sommarhälsning och lite annat…

Som ett barn i en godisbutik väljer jag runt bland alla mallarna på btemplates.com för att hitta en mall som kan passa min sommarblogg bra. Inspirerad av ugglemmammas tankar om att knyta ihop allt vill jag också ha något att trixa och fixa med i sommar när jag lämnar datorn hemma och kör allt via min iPhone. Och en blogg till kan ju aldrig skada, eller? Jag tänker mig en enkel dagbok i bildform som sedan kan publiceras till mina närmaste på vulkan.se Vem vet?

Jag vill även sprida vidare den önskelista som Elza Dunkelz skrev i Computer Sweden i början av juni. Jag har själv en mycket aktivt WOW-spelande tonårskille som är erkänt duktig och alltid spelar upp sina avatarer till level 80 (han kör med flera olika). Han umgås med kompisar världen över där han sitter vid datorn. Pratar ständigt engelska med killar och tjejer från Holland, England m.m. Det tar tid, detta intresse. Samtidigt vet jag ju att han sportar, tar en sväng till badet, hjälper mig att rasta hundarna eller med annat som jag ber om. Han är social, även om det även innebär att vara social på nätet vilket kan vara svårt för den oinvigde att förstå. Min WOW-spelande tonåring dräller inte på stan, har sällan inte något att göra, behöver inte fundera på varför det är så viktigt att lära sig engelska, har inte tid att surfa runt på ”otäcka nätet” 😉 Han har fullt upp med alla uppdrag som ska utföras korrekt och tillsammans. Snacka om samarbete! Och ibland bjuder han in en kompis till lan. Då går det åt en del chips och cola. Nåväl – här kommer Elzas önskelista:

 • Först av allt skulle jag önska att vi som är vuxna respekterar barnens datoranvändande så pass mycket att vi förser dem med lämpliga verktyg: stol i rätt höjd, mus utan kula, rent och fungerande tangentbord och lämpliga program.
 • Att familjerna tillsammans diskuterar vilka behov som finns och hur man kan tillgodose dem på bästa och lagligaste sätt. Under våren förändrades nämligen livet ganska drastiskt för de flesta unga när fildelning blev olagligt på riktigt. I många år var fildelning lite som att gå mot röd gubbe: ”Jo, jag vet att det är olagligt, men kom igen”. Att fildela var inte bara ett sätt att spara pengar, det var lika mycket ett sätt att organisera sin kulturkonsumtion. Den yngre generationen har vuxit upp med något som de inte längre får göra och många oroar sig för att de själva eller deras föräldrar ska råka illa ut. Här är det vi vuxna som måste rycka in och hitta lösningar som alla parter kan acceptera.
 • Sen skulle jag önska att fler barn fick sitta i fred framför datorn i sommar. Att vi slutar tjata om att de ska gå ut i solen när vi faktiskt vet att det är farligt att exponera sig för mycket för solens strålar. Det är inte bra att till varje pris vara ute på sommaren och det är inte alla barn som har en utemiljö som liknar Bullerbyns, så det vore väl skönt om vi slutade låtsas att det är så. Att barnen så väldigt gärna vill sitta vid datorn måste betyda något. Det kan betyda att de mår bra av det och att de får vissa behov tillfredsställda av att sitta framför skärmen, även om vi inte alltid kan se vilka dessa behov är.
 • jag skulle också önska att fler barn hade någon vuxen som vågade ta striden och tvinga dem att stänga av datorn och gå ut i friska luften ett tag. Bara för att de verkar tycka att det är kul behöver det inte betyda att de ska sitta där hela dagarna och hela nätterna. Framför allt ska inte barn behöva ta sådana viktiga beslut själva. Det är utan tvivel väldigt jobbigt att bryta någons datorsittande, eftersom datorn är en sådant fantastiskt verktyg för att man ska kunna roa sig, kommunicera med andra och lära sig olika saker. Så det är svårt att konkurrera med en sådan underbar tingest men det är alla vuxnas ansvar att försöka. Självklart i diskussion med de unga och utan att sätta upp idiotiska regler som ”bara 20 minuter om dagen” eller ”när jag säger att du ska sluta, ska du sluta”.
Slutligen så vill jag, decembertjej, hälsa TREVLIG SOMMAR. Jag kommer att blogga mindre frekvent nu under några små veckor. Däremot har jag ett par youtubefilmer på lut så en regnig dag kanske jag drar igång lite igen. I smyg 😉 Tills dess bloggar jag på i min sommarblogg (bland annat), twittrar lite, kollar in det som händer eller inte händer på Facebook, följer spännande länkar, läser ”Uppdrag skola” som landade så fint i brevlådan idag – och förmodligen gör jag en hel del annat. På återseende!

Posted in blandat.


2 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

 1. opedagogen says

  TAck för tänkvärda ord – de är viktiga tänkvärda ord.
  Trevlig sommar till dig med

 2. maria says

  Tack 🙂Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.Hoppa till verktygsfältet