Skip to content


Youtube – min alldeles egna kanal!

En film är ingen film om ingen sett den – ja så skriver Mediepedagog Jannie Jeppesen i senaste numret av Lärarförbundets tidning alfa. En av framgångsfaktorerna är det interaktiva momentet där man kan kommentera filmer eller dela dem.

Dela med sig, kommunicera …… Mönster som kommer igen och som alltmer kommit att kännteckna den uppväxande generationen. Och jag känner att jag delar deras intresse och fascination.

Fortsatt skriver Jannie att det händer något i lärprocessen när det blir på riktigt och texten får en funktion och publik. Detsamma har jag hävdat i mina wikijobb, bloggar och poddradiosändningar. Det blir på riktigt. En verklig mottagare. Och vi talar dessutom mer och mer om det vidgade textbegreppet som innefattar bild, rörlig bild och andra medier. 

Människan vill dela med sig och barn och unga kommenterar, tittar och laddar upp egna filmer. De får  direkt feedback genom kommentarer från andra som har samma intressen. Man spelar in när man genomför ett svårt moment i sitt datorspel eller när man utför ett trick på skateboarden.

Att starta en kanal på Youtube är enkelt menar Jannie och jag kan bara hålla med. Men inte förrän jag läser hennes artikel inser jag det geniala i att skapa en kanal för elevarbeten. Eller en kanal i vilken en rektor kan kommunicera ut information på skolans webbsida. 

Ett alternativ som jag nämnt i tidigare blogginlägg är Teacherondemand och det är också en mycket intressant och bra sajt. Snygg layout, en fantastisk vision som ligger bakom och en plats jag ofta återkommer till. Om jag jämför de båda tjänsterna finner jag att:

  • Youtube har en fördel vad gäller ”kanal-tanken”. Det känns trivsamt att layouta sin egen hörna efter eget tycke och smak. Många tjänster (ex Animoto som jag bloggade om häromdagen) kan direkt skicka över det man skapar till Youtube och den är stabil. Dessutom står Google bakom och det gillas!
  • Teacherondemand har ett annat tänk – filmerna sorteras efter ämnen och kategorier och är en utmärkt plats för undervisningsmaterial och elevfilmer. Filmerna kan lätt bäddas in i en blogg och dessutom kan man skapa en prenumeration och få filmerna till iTunes och till sin iPod. Något jag personligen tycker är suveränt – att kunna se när man inte har tillgång till Internet! Dock erbjuder inte Teacherondemand någon möjlighet till egen kanal eller eget rum för den vanliga användare. Det rummet kan man å andra sidan enkelt skapa via en blogg.

Vilken tjänst man väljer – det beror på syfte och behov. Och varför inte lägga upp filmerna på flera ställen?

Själv har jag nu lagt ut min kanal på min älskade iGoogle-sida så att jag inte missar när jag uppdaterar den med nya filmer 😉

Posted in framtidens lärande, kommunikation, video.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.



Hoppa till verktygsfältet