Skip to content


Twitter i klassrummet

På bara några veckor har twitter dramatiskt förändrat mitt sätt att se på lärande samt sociala nätverk. Nog har jag ”hängt” på bloggar och Facebook, testat Bilddagboken mest för att få en inblick i den världen (kan förstå att den lockar barn och ungdomar men jag tröttnade rätt fort) och nog har jag ”googlat runt” bland olika webbsidor för att hitta sådant som känns matnyttigt och intressant. Men inte förrän nu har jag börjat ana de stora möjligheter som twitter faktiskt innebär. En fantastisk yta att möta likasinnade som delar samma intresse. Eller självklart – bara för att förmedla sig! Likaså, icke att förglömma, en utmärkt mötesplats för lärare och elever. 

Såg häromdagen ”The Twitter Experiment” (Youtube)och tyckte idén var spännande. ”Messy” som pedagogen Monica Rankin uttrycker det – men ett utmärkt sätt att få eleverna delaktiga!

Idag hittade jag, efter tips på twitter (alice_cecilia) en guide över 25 tips kring hur man kan använda twitter i klassrummet. Kräver gmail-konto (skapas lätt på plats om du inte har det).

Likaså hittade jag där en tipssamling för lärare i år F-3. Samt ytterligarer 30 tips för pedagoger. Från den senare länken läser jag bland annat:

 • Bestäm ditt syfte – varför twittra med elever och föräldrar?
 • Lägg till en bild av dig själv så att dina elever och föräldrar verkligen vet vem de följer. 
 • Om du twittrar innan – skapa förslagsvis ytterligare ett konto som gäller just klassen.
 • Det finns många sätt att använda twitter i klassrummet. Du kan exempelvis skicka uppdateringar till elever och föräldrar. Du kan uppmuntra eleverna att samarbeta med varandra via twitter när de är i klassrummet. 
 • Många språklärare använder twitter som en plattform på vilken de kan skapa gemensamma berättelser. Läraren börjar en berättelse och ber sedan eleverna fylla på i handlingen genom att twittra 140 tecken. 
 • Ställ frågor – som eleverna får ta ställning kring.

 

För att förmedla vad twitter innebär och hur det kan användas i undervisningen – ja där tar jag hjälp av CommonCraft som så många gånger förr:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/ddO9idmax0o" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Posted in kommunikation, sociala medier.


4 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

 1. Öpedagogen says

  Hej! Har hittat hit via flera olika bloggar. Bra och intressant sida, jag lägger till dig i min bloggroll =). //Öpedagogen

 2. maria says

  Välkommen hit 🙂 Jag ska ta mig en titt hos dig också!! // decembertjej

 3. Sara says

  Öpedagogen är kanonbra! Och tack för info om twitter – det finns såååå mycket jag vill sätta mig in i nu – tur att det är sommarlov snart! =)

 4. maria says

  Jag har tecknat mig för prenumeration på Öpedagogen nu 🙂 Måste även se till att följa dig mer regelbundet Sara. Ska ordnas – bums. Tack för iGoogle!!!Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.Hoppa till verktygsfältet