Skip to content


1-1 och TÄNK OM!

I höstas upptäckte jag av en tillfällighet filmen ”Den bärbara datorn – Lika självklar som pennan?” då jag var inne och sökte av utbudet.se Jag beställde en handfull filmer och delade ut till några personer i kommunen. Jag tyckte nämligen att den var alldeles lysande. Minns särskilt när Fredrik Svensson, Rektorsakademien, reflekterar kring frågan ”Varför var sin dator till eleverna” och retoriskt svarar ”Varför var sin penna?”. Jag beställer fortfarande titlar av denna film, som nu har några år på nacken. Det spelar ingen som helst roll eftersom den är tämligen högaktuell. När man ser de enorma fördelarna med vad ett 1-1-koncept skulle innebära så kan man inte förstå vad det är som hindrar skolor från att satsa. Fördelarna är många med en dator per elev men nämnas kan:

 • En dator utgör en utjämnande faktor där olika typer av elever får lättare att klara av sin skolgång – och mer tid kan ges till elever som behöver extra struktur och handledning då fler elever än tidigare tar ett större ansvar för sitt lärande och inte behöver lika mycket hjälp. Alla elever kan få personligt anpassade datorer där just deras eventuella hjälpmedel finns installerade – och lättåtkomliga.
 • Eleverna blir mer motiverade och kreativa, tycker det är mer lustfyllt att lära – och lär sig då med självklarhet mera!
 • Kommunikationen mellan hem, skola, samhälle och näringsliv möjliggörs på helt nya sätt. Insynen skapar förståelse för varandra och bidrar till nya arenor att samlas på, bygga vidare kring.
 • Klassfrågan bli inte lika aktuell – eleverna förväntas inte ha modern utrustning hemma utan använder den dator de fått i skolan.
 • Eleverna får en mer fördjupad kunskap kring användandet av datorer och lär sig strategier vilka de med all säkerhet kommer att ha nytta av i sitt framtida yrkesliv.
 • Ett projektbaserat arbetssätt möjliggörs och på skolan som presenterades i filmen (Lemshaga Akademi) träffar pedagogerna sina elever i år 8 och 9 i små grupper varje morgon och går igenom hur dagen ser ut, vad som ska ske, var de vill jobba (ute på stan för att kunna göra reportage, i skolan, hemma…) och eleverna FÅR och därmed TAR mer ansvar.
 • Distansundervisning blir möjlig vid sjukdom, resor osv.

Jag har även läst Fredriks bok ”Bryt mönstret eller gå under” där han med stor slagkraftighet visar på de förändringar som sker runtomkring oss och således också borde ske i skolan. 

I Fredrikbloggen skriver han såhär:

På de skolor som satsar på riktig 1-1 oavsett teknisk operativ plattform (Pc eller Mac) kan man se hur fokus går från envägskommunikativ och förmedlad utbildning till dubbelriktad, involverande och skapande kunskapsperspektiv.

Frågan är bara hur många förlorade årskullar vi skall se passera under tiden? Pennan är också, det bör påpekas, en enastående uppfinning. I många sammanhang praktisk, snygg, överlägsen och läcker. Men kanske inte i alla sammanhang så modernt anpassad för en modern tid. Detsamma gäller boken, ett lysande och sjysst format att ta med sig upp i soffan då fokuserad läsning är på tapeten. Men återigen inte en universallösning i ett modernt, kommunicerande samhälle. 

Och jag kan bara hålla med!

Nu lanserar Rektorsakademien tillsammans med Apples skolförsäljare konceptet TÄNK OM som beskrivs som ett kunskapskoncept för hur skolledare och enskilda skolor ska dra nytta av satsningar gjorda inom IT i skolan. De kommuner som redan kör enligt 1-1 erbjuds ett gediget kunskapspaket med fokus på den pedagogiska processen. Vi är inte där än, i min kommun, men jag hoppas att vi inte hinner tappa alltför många årskullar innan vi ser ett uppvaknande och en storsatsning på detta.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/3S6ya1eCPPA" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Posted in framtidens lärande, vardagstankar.


2 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

 1. joha88 says

  Bra inlägg!
  Ja varför penna? TänkOM!

 2. Sara says

  Ja, så sant! Och den filmen är bra! Jag har också några ex! =)Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.Hoppa till verktygsfältet