Skip to content


Julkort – animation

För att göra detta julkort har jag först skapat en bildserie om 100 bilder i programmet Paint Shop Pro. Det går lika bra i något annat bildredigeringsprogram men det är en fördel om man kan arbeta lätt med s.k. lager eftersom man flyttar objekten framför bakgrunden (i det här fallet ett snötäckt landskap) ex ljusen i granarna, tomtarna osv lite grann för varje bild.

Därefter importerade jag bilderna i programmet Windows Movie Maker. Jag drog ner samtliga bilder till det s.k. storyboardet och valde i fliken Verktyg-Alternativ-Avancerat att bildvaraktigheten skulle vara 0,5 sekund. Detta gör mitt julkort till en väldigt långsam animering men i det här fallet tycker jag att det har sin charm.

Musik valde jag från Multimediabyråns underbara arkiv och hämtade först filen och därefter importerade jag filen i Windows Movie Maker och drog ner den till mitt storyboard – OBS att man först måste ändra till ”Visa tidslinje”. Jag valde därefter fliken Klipp-Ljud-Tona bort för att få musiken att avlutas lite försiktigt.

Slutligen gick jag in på www.youtube.com och loggade in mig. Jag har ett Google-konto som jag använder till vissa bloggar (ex NTA-bloggen) samt för att skapa andra saker till mina webbsidor. Detta konto fungerar också på Youtube så att ladda upp filen och få en s.k. embed-kod att klistra in här gick på några minuter!

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/p3cRTrcvaIs" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Posted in animation, program, video.


5 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

 1. FotoFinnaren says

  Var kan jag se ditt julkort? Hittar ingen länk…

 2. maria says

  Hej!

  Jag har tidigare bloggat i Blogger men tyckte idén om Pedagogbloggar var suverän. Tyvärr har jag inte lyckats klura ut hur man lägger in embed-koder till Youtubefilmer (som i det här fallet), till slide-shower osv. Kan du hjälpa mig?

 3. ugglemamma says

  Hej Maria!
  Hurra att du kom hit, nu ska jag skynda mig att svara på dina frågor så att du gärna vill stanna här 🙂

  OK, det ÄR lite bökigare med video på WordPress än på Blogger eftersom den inte tar embedkod. För min del uppvägs det av att WordPress har bättre funktioner för kommentarer samt att jag älskar programmet BlogDesk som gör det busenkelt att skriva vanliga text-och-bild-inlägg.

  Så här gör du för att lägga in en YouTube-film:

  1. Logga in i administrationen för din blogg och välj ”Insticksprogram” och klicka på Aktivera efter ”Anarchy Media Player Mu”. (Detta gör du bara en enda gång. Sedan är den inställningen klar.)

  2. Gå till YouTube eller vard du nu vill hämta ifrån och ta reda på URL-en (inte hela embedkoden). På YouTube verkar det fungera bra att använda sidans egen adress – som tex http://www.youtube.com/watch?v=rdcjp8rXvUs

  3. Skriv nytt inlägg (inloggad i WordPress) eller redigera ett gammalt. Eftersom du aktiverat ”Anarchy Media Player Mu” ska du nu ha fått fler knappar i textredigeraren. Klicka på den runda gula knappen med ett A.

  4. Nu ska det komma upp ett litet fönster . (Det kan bli en sådan där gul rad som visar att en spärr akriverats i din webbläsare som säger att scriptbaserade fönster spärras. Klicka i så fall OK på att du vill tillåta scriptbaserade fönster.)

  5. Klistra in URLen (adressen) till filmen i rutan. Nu skapas automatiskt en WordPressanpassad embedkod som använder Anarchy Media Player-pluginet för att visa filmen.

 4. itmamman says

  Snyggt!

 5. erica says

  Vilket toppen-tips. Det måste jag prova med ungarna redan nästa vecka. Tack för det! 🙂Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.Hoppa till verktygsfältet